BoardeX nedir?

BoardeX nedir diye soracak olursanız, alçı levhalardan oluşan cam elyaf ve cam elyaf şilte takviyeli A1 yanmazlık sınıfında neme dayanıklı bir tür dış cephe kaplama levhasıdır.

Aslına bakılırsa alçıpan gibidir. Alçıpan dan farkı plakaların üzerinin bir çeşit cam elyaf şilte kaplanmış olmasıdır. Bu yüzden neme karşı dayanıklıdır. Ancak suya dayanıklı değildir! Bu yüzden Boardex dış cephe kaplama dan sonra mutlaka üzerinin file ve sıva kullanılarak kapatılması gerekir. Duruma göre mineral sıva yada textürlü (grenli gibi) boyalarla da desteklenmelidir.


BoardeX nerelerde kullanılır?

Boardex' in kullanım alanı zaten belli genelde dış cephe kaplamalarında kullanılıyor. Ancak dış cephe haricinde boardex nerelerde kullanılır? Mesela bazı özel durumlarda nemin yoğun olduğu mahallerde de kullanılması iyi olabilir. Bunlara örnek bodrum katlar, banyo ve wc tavanları olabilir. Boardex in kullanım amacı ise dış cephelerde daha hızlı ve pratik kaplama yapmak, özellikle değişik tasarım ve modelleri dış cepheye yansıtmak denilebilir.

Özetle;

1. Dış cephelerde

2. Çatılarda: Bazı özel projelerde çatı üstü kaplamalarda.

3. Çatı saçaklarında ve saçak altlarında

4. Yapıların nemli olan bölümleri: Wc banyo vb.

5. Kaplama altlarında: Yani yapılan Boardex' in üstüne yalı baskı ve lambri gibi başka malzemeler de kaplanabilir.

Kuru duvar ne demek?

Kuru duvar adından da anlaşılacağı üzere yapım aşamasında su veya harç kullanılmadan yapılan duvar sistemlerinin genel adıdır. Mesela alçıpan duvarlar da kuru duvardır. Kuru duvar sistemleri su kullanılarak yani harçlı, yapıştırıcılı vb duvarlara göre daha hafif ve pratiktir. Buda yüksek metrajlı şantiyelerde hız demektir. Hız demek işçilik maliyetinin düşeceği anlamına gelir. Ayrıca deprem kuşağı olan güzel ülkemizde depreme dayanıklı duvarlar oluşturulabilir. Yıkılsa bile insanları öldürmez! Çünkü hafiftir.


Boardex kuru duvar sistemleri

Dış cephede 6 adet Boardex uygulama sistemi mevcuttur. Bunlar aşağıdaki gibidir. Hangi dış cephe kaplama sistemini seçmeniz gerektiği hususunda teknik kadromuzdan destek almanızda fayda var.


Boardex Dış Cephe Ceketleme Sistemi

ÖNCE CEKETLE SONRA MANTOLA: Ceketleme sistemi tek iskeletli içi yalıtımlı Boardex dış cephe kaplama yapılmasından sonra üzerine bildiğimiz klasik mantolama yapılması işlemidir. Böylece hem sistem arasında ısı yalıtımı elde ederiz hem de sistemin dışında. Tabi bu da 2 kat daha fazla ısı ve ses yalıtımı demek! Önceden çok bilinmese de Boardex dış cephe kaplama yapan firmalar yeni yeni çoğalmaya başladı.


Boardex Tek iskeletli Dış Cephe Sistemi

Tek İskeletli Dış Cephe Sistemi adından da anlaşılacağı üzere dış cephe kaplamadır. Arasına da düşük yoğunluklu taşyünü konularak uygulanır.