Projeler

Prefabrik ne demek ? nasıl üretilir ? ve bir  çok sorunun cevabı

Parçaları önceden inşa edilen” anlamını taşıyan “prefabricate” ifadesinden dolayı dilimize yerleşmiş yapıları temsil eder ve genel itibari ile bu teknikle yapılan bütün yapıların genel adıdır. Dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak kullanılan; yaşam alanlarından iş yerine, yatakhaneden yemekhaneye daha birçok kullanım alanı sunan prefabrik yapılar ülkemizdeki son depremle birlikte giderek daha bilinir ve tercih edilir hale geliyor. Prefabrik konusunda artık insanlar daha bilinçli, ve yapı sektörünün sağladığı gelişime de paralel olarak, artık oldukça yüksek kalite standartları altında işlemlere tabi tutulan yapıları tercih ediyor.

Prefabrik yapıların diğer yapı türleri ile kıyaslandığında ön plana çıkan önemli özellikleri tercih sebebi olduğunu söyleyebiliriz. Prefabrik çelik Yapıların m² Alanı müşterilerin tercihine göre değişken olabilir.  Genel olarak 30 ile 250 metre kare arasında, farklı fonksiyonel özellikleri kullanabileceğiniz bir yapıya sahip olan prefabrik ev modelleri, günümüzde birçok firma tarafından üretim montaj ve kurulum anlamında sunuluyor. Prefabrik yapılar, genellikle aileler için kullanıma uygundur, çeşitli turistik tatil bölgelerinde, yaylalarda veya benzeri noktalarda prefabrik evinizin kurulumu çok hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. 


Prefabrik Yapı Özellikleri Nelerdir?

Hızlı üretim, Hızlı sevkiyat, hızlı montaj ve daha birçok yapısal kavramdan dolayı Dünyanın hemen her yerinde prefabrik yapılar kullanılmaktadır. Türkiye’de de endüstriyel yapıların kayda değer bir kısmının prefabrik yapılardan oluştuğu söyleyebiliriz.

Buna ek olarak, deprem kuşağında olan ülkemizin bulunduğu coğrafi yapısından dolayı özellikle önceki depremler ve son yaşanan Kahraman Maraş depremi ile birlikte tüketicinin eğilimleri de prefabrikten yana yoğun olarak yansıdı. Ev ve okul gibi yapılar için de prefabrik firmalarına sıklıkla başvurulduğunu söyleyebiliriz. Prefabrik yapıları bu denli tercih edilebilir kılan özelliklerini ise şu şekilde sıralamak mümkün:

Prefabrik parçaları, fabrika ortamında hızla üretilir.

Yapının en önemli kısmı olan temel tercih olarak öne çıkan vida temel üzerine oturtulabilir.

Ön üretim sürecinden sonra prefabrik yapı çok kısa bir sürede kullanıma hazır hale getirilir.

Kullanılan malzemelerin kalitesine göre prefabrik yapılar çok uzun yıllar boyunca dayanıklılığını korur.

Uygun maliyetli bir çözümdür. Hatta diğer pek çok yapı türüne kıyasla son derece ekonomiktir.

Bakım maliyetleri düşüktür.

Deprem ve yangın gibi afetlere dayanımı yüksektir.

Çevreci bir yapı çözümüdür.

Kullanımın ardından sökülüp yeniden birleştirilebilen parçaları sayesinde farklı lokasyonlara taşınabilmektedir.

Her mevsim kullanıma uygundur.


Prefabrik Yapıların Ne Gibi Avantajları Vardır?

Betonarme yapılar, yapı parçalarının inşaat alanında üretilmesi ve inşası, oldukça zahmetli bir süreç olup yüksek maliyetler de gerektirmektedir. Buna benzer şekilde yapının tamamlanıp kullanıma sunulması için yine uzun bir süre gerekir. Prefabrik yapıların parçaları ise talep doğrultusunda üretilip inşaat alanına getirildikten sonra birleştirilerek projenin büyüklüğüne göre birkaç gün veya birkaç hafta içinde yapının tamamen teslim edilmesine olanak sağlar.

Prefabrik yapıların parçaları fabrika ortamında imal edildiği için hem süreci pratikleştirmektedir hem de çevreyi diğer yapı türleri gibi kirletmemektedir. Üstelik gürültü kirliliği de söz konusu olmamaktadır.

Ek olarak, prefabrik yapılar tamamen kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda üretildiği için önceden planlanabilmekte ve buna göre sipariş edilebilmektedir. Ayrıca zamanla değişen ihtiyaçlara göre prefabrik yapılara eklemeler de yapılabilmektedir.

Üstelik tüm bu işlemlere rağmen prefabrik yapılar, hala diğer yapılardan çok daha ekonomiktir. Ayrıca esnek malzemelerden üretilen prefabrik yapılar, deprem veya farklı bir doğal afet anında daha yüksek oranda güvenlik sağlayabilmektedir.

Prefabrik yapılar, görünümleri de isteğinize göre farklılaştırılabilen malzemelere sahiptir. Buna göre çatınızı ve duvar kaplamanızı da çeşitlendirebilme imkanınız bulunuyor. Isı ve ses yalıtımı konusunda ise prefabrik yapıların dayanımlılığı ek malzemelerle artırılabiliyor ve yapıda konfor sağlamak için gerekli her detay rahatlıkla uygulanabiliyor.


Prefabrik Yapılar Nasıl İnşa Edilir?

Kurulum süreci ise oldukça kısa bir sürede ve pratik bir şekilde tamamlanabilmektedir. Buna göre ilk aşamada montaj ekibi, Tercih ettiğiniz temel sistemine göre gerek beton temel yada vida temel platformu üzerine yapının kurulum işlemi başlamaktadır. Birkaç gün içerisinde kurulumu tamamen biten prefabrik yapının inşa süreci başarıyla sonlandırılır.

Buraya kadar aşamaların çoğunu, tercih ettiğiniz prefabrik yapı firması üstlenecektir. Ancak teslim aldığınız yapının gerekli izin süreçlerini sizin takip etmeniz ve gerekli onayları almanız gerekecektir. Söz konusu adımların hepsi tamamlandıktan sonra ise prefabrik yapınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.